thuiswinkel waarborg thuiswinkel waarborg gratis bezorgd vanaf € 35,- morgen in huis!* klantbeoordeling 9.4

Waarom heb ik haaruitval en wat kan ik ertegen doen?

0
Waarom heb ik haaruitval en wat kan ik ertegen doen?

Je merkt het misschien al: je haar voelt dunner aan en er zitten plukken haar op je schouder en rug… haaruitval. Veel mensen hebben er mee te maken, ook op jongere leeftijd. Niets is vervelender dan dit irritante fenomeen. Ben jij benieuwd waarom je haaruitval hebt en wat je ertegen kunt doen? Lees dan snel verder!

Oorzaken van haaruitval

Opeens heb je last van het verliezen van haar en merk je dat het dunner wordt. Haaruitval kan genetisch bepaald zijn, maar komt bij veel mensen ook plotseling voor. Wat kunnen oorzaken hiervan zijn?

Seizoens-haaruitval: een onschuldige oorzaak

Heb je meer haaruitval in het voor- en najaar? Maak je geen zorgen, dit is de meest onschuldige vorm van haaruitval: seizoens-haaruitval. In deze periodes valt het haar meer uit dan normaal.

Ongezond eten

Wist je dat ongezond eten ook een oorzaak van haaruitval kan zijn? Het is daarom belangrijk om gezond te eten en voedingstekorten tegen te gaan. Voedingstekorten die haaruitval kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld tekorten aan B-vitamines en ijzer. Zorg dus voor een gevarieerd en gezond voedingspatroon om je haar in topconditie te houden.

Stress

Ook ontspannen helpt! Een grote boosdoener van haaruitval is namelijk het stresshormoon. Stress zorgt ervoor dat haarfollikels in ruststand komen. Het haar sterft als het ware af. De haarwortel wordt aangetast en het haar wordt steeds dunner en valt uit. Met als resultaat grote haarplukken in je borstel en het doucheputje.

Andere haaruitval oorzaken

Naast genetische haaruitval, seizoens-haaruitval, ongezond eten en stress zijn er nog meer oorzaken voor haaruitval. Denk bijvoorbeeld aan hormonale veranderingen of het gebruik van bepaalde medicijnen. Als je vermoedt dat een van deze factoren de oorzaak is van jouw haaruitval, is het verstandig om contact op te nemen met een specialist.

Haaruitval bij vrouwen

Hoewel haaruitval vaak wordt geassocieerd met mannen, hebben ook veel vrouwen er last van. De oorzaken van haaruitval bij een vrouw kunnen variëren van hormonale schommelingen tot stress en voedingstekorten. Het is belangrijk om de oorzaak van jouw haaruitval te achterhalen, zodat je gericht actie kunt ondernemen.

Heb je als man last van haartuival? In een andere blog vertellen we je meer over wat je als man kunt doen om haaruitval te verminderen

Wat te doen tegen haaruitval?

Gelukkig zijn er veel verschillende tips die je kunt uitproberen om haaruitval te verminderen of te vooromen.

Gebruik de juiste producten

Het verkeerd behandelen van je haar kan leiden tot haarverlies. Veel haarproducten bevatten namelijk schadelijke ingrediënten die je haar te grondig reinigen, waardoor je hoofdhuid beschadigd raakt. Gelukkig zijn er ook producten die speciaal zijn ontwikkeld om haaruitval tegen te gaan, zoals de antihaaruitval haarverzorgingslijnen van Kérastase en Aveda.

  • Kérastase Genesis: Deze lijn zorgt voor een sterkere haarvezel en vermindert haaruitval met wel 84%. De producten reinigen haar op een zachte manier, geven het intense voeding en hydratatie en ontwarren het zonder het te verzwaren.
  • Aveda Invati: Deze lijn is speciaal ontwikkeld om haarbreuk bij dunner wordend haar te verminderen. De lijn bevat een shampoo, conditioner en scalp revitalizer die het haar gezond en sterk maken en haaruitval verminderen.

Shampoo tegen haaruitval

Een goede shampoo tegen haaruitval kan helpen om je haar sterker te maken en haaruitval te verminderen. Kies voor een shampoo die speciaal is ontwikkeld voor jouw haartype en haarprobleem. Let op de ingrediënten en vermijd agressieve chemicaliën die je haar kunnen beschadigen. Een natuurlijke shampoo met voedende ingrediënten kan een goede keuze zijn.

Haaruitval vitamines

Naast het gebruik van de juiste producten, is het ook belangrijk genoeg vitamines binnen te krijgen. Een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval bij vrouwen is een tekort aan bepaalde vitamines. Zorg er dus voor dat je voldoende van deze vitamines binnenkrijgt:

  • Vitamine A: Deze vitamine is belangrijk voor de groei en gezondheid van je haar. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot droog en broos haar, wat uiteindelijk kan leiden tot haaruitval.
  • Vitamine B: Vooral vitamine B8 (biotine) is belangrijk voor de gezondheid van je haar. Een tekort aan biotine kan leiden tot haaruitval en dunner wordend haar.
  • Vitamine D: Een tekort aan vitamine D kan ook leiden tot haaruitval. Zorg dus voor voldoende blootstelling aan zonlicht of neem een vitamine D-supplement.
  • Vitamine E: Deze vitamine helpt om je haar te beschermen tegen schade door vrije radicalen en zorgt voor een gezonde hoofdhuid.

Veel haaruitval: de beste tips om dit tegen te gaan!

Haaruitval heeft helaas meer oorzaken dan oplossingen. Het verzorgen en het beschermen van het haar is de sleutel tot succes. Hier zijn enkele tips om haaruitval tegen te gaan:

  • Zorg voor een gezonde voeding met voldoende vitamines en mineralen.
  • Probeer stress te verminderen door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of yoga.
  • Gebruik milde haarproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor jouw haartype en haarprobleem.
  • Vermijd het gebruik van stijl- en krultangen. Gebruik je toch een hitte tool? Maak dan gebruik van een heatprotector.
  • Draag je haar niet te strak in een staart of knot, dit kan de haarzakjes beschadigen.
  • Gebruik dagelijks een haarserum. Tip: masseer het serum in op de hoofdhuid. Een massage bevordert de doorbloeding, wat de vervolgens de haargroei weer stimuleert. 

Haaruitval is een vervelend probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je haar gezond te houden en haaruitval te verminderen. Zorg goed voor jezelf en je haar, en je zult merken dat je haar er sterker en gezonder uit zal zien.

Reactie plaatsen
toepassen

nieuw bij salontopper.nl

wachtwoord vergeten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Je ontvang ‘m één keer per week en bent in één keer up to date over de nieuwste producten, kortingscodes en tips & tricks. En het allerbeste? € 2,50 korting als je je aanmeldt!

Wachtwoord vergeten?

Vul hieronder je e-mailadres in. We sturen dan een nieuw wachtwoord naar je.