thuiswinkel waarborg thuiswinkel waarborg gratis bezorgd vanaf € 35,- morgen in huis!* klantbeoordeling 9.4

De anatomie van het haar

0
De anatomie van het haar

Waar bestaat het haar uit? Waardoor groeit mijn haar eigenlijk? Hoe ziet het er überhaupt uit? Het groeiproces van het haar kan een fascinerend iets zijn maar wat houden nu precies al die benamingen in? Dit gaan wij jou uitleggen. Vanaf onze geboorte krijgen we natuurlijk al haren, iets wat we vrij normaal vinden en verder niet bij nadenken… Maar het heeft zeker een functie. Lees meer in de deze blog over de anatomie van het haar. 

Wat is de functie van het haar

Onze haren hebben zeker een functie... Het heeft er namelijk drie:

  • 1. Beschermende functie
  • 2. Sociale functie 
  • 3. Esthetische functie.

De belangrijkste functie is de beschermende functie, het beschermt tegen temperatuurswisselingen, UV-straling en houdt ongewenst vocht, stof en vuil tegen. De sociale en esthetische functies komen in de buurt van elkaar, we zijn natuurlijk allemaal blij als we weer van de kapper afkomen en stralen met een prachtige frisse look. Hier word je blij van en geeft daarnaast ook jouw imago weer. Naast de functie van het haar gaan we jou hier verder in de blog meer vertellen over het ontstaan en de opbouw van het haar.

Het ontstaan van haargroei

Hoofdhaar groeit ten opzichte van de overige menselijke lichaamsbeharing het snelst. Het haar kan twee tot zeven jaar groeien totdat het uitvalt. De groei van een haar begint in de hoofdhuid en om te groeien heeft je haar voedsel en zuurstof nodig. Daarom is het van belang gevarieerd te eten om een gezonde haargroei te stimuleren. Zo zijn bijvoorbeeld zalm, groene groenten, eieren, oesters, bonen, volgranen producten en noten goed voor het haar en kunnen deze voedingstoffen de groei bevorderen. Het haar maakt verschillende fases door, het start bij:

  • 1- De groeifase. Tijdens de groeifase geven de bloedvaatjes voedingstoffen en zuurstof aan het haar en worden er nieuwe haren uit de hoofdhuid naar buiten geduwd, dit duurt twee tot zeven jaar. Vervolgens komt het in…
  • 2- De overgangsfase. Het haarzakje sluit zich en er is geen contact meer tussen de haarwortel en de haarbol. Het haar blijft nog wel in de hoofdhuid zitten. Na de overgangsfase komt het haar in de…
  • 3- De rustfase. Dit duurt twee tot vier maanden. Tijdens deze fase vormt zich onder het oude haar, nieuw haar. De oude komen los te zitten en vallen uit. De groeicyclus begint weer opnieuw.

Weetje: Wist je trouwens dat je gemiddeld ongeveer 50 tot 100 haren per dag verliest, veel hé?

groeifasen van het haar

Waaruit is het haar opgebouwd?

Waaruit bestaat haar eigenlijk? Klinkt logisch maar als je erover na gaat denken valt dat toch nog wel tegen…  Het haar bestaat uit een wortel en een schacht, de haarwortel zit in de lederhuid. Om de haarwortel zit altijd een haarzakje, ook wel de haarfollikel genoemd. Aan het haarzakje zitten de talgklieren weer vast. Het haarzakje eindigt in de haarbol en in deze haarbol zitten de levende cellen. Middenin de haarbol zit de haarpapil, hierin zitten weer de bloedvaatjes die zorgen voor de toevoer van zuurstof en voedingstoffen de het haar nodig heeft om te kunnen groeien. Wat ook wel leuk om te weten is dat hier pigment wordt aangemaakt dus de kleur van het haar afgeeft (zie hiervoor de bovenste afbeelding voor meer duidelijkheid). Het buitenste gedeelte van het haar heet de haarschacht en dit bestaat uit drie lagen:

  • De schubbenlaag – deze laag beschermt de twee onderliggende lagen. De schubbenlaag bestaat uit keratineschubben die als dakpannen over elkaar heen liggen. Keratine is een eiwit en zijn de bouwstenen van het haar. Bij gezond haar zijn de schubben gesloten en weerkaatst het licht dat op het haar komt. Dit zorgt voor sterk en glanzend haar. Wanneer deze schubben open staan ontstaan er gespleten haarpunten, raakt het snel in de knoop en is het poreus + dof.
  • De vezellaag – Dit is de dikste laag (de middelste) en bestaat uit lange vezels die sterkte en elasticiteit aan het haar geven. Hierin zitten verschillende verbindingen zoals de zwavelbruggen en waterstofbruggen.
  • Het merg – Dit is de binnenste laag van het haar en voedt het haar zolang het haar zich in je hoofd bevindt.

Zie hieronder de afbeelding voor meer duidelijkheid:

Tot zo ver de basis van het haar, bizar toch wat zich allemaal in zo'n dun sprietje haar bevindt? 

 

(foto's: Hairlevel)
Reactie plaatsen
toepassen

nieuw bij salontopper.nl

wachtwoord vergeten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Je ontvang ‘m één keer per week en bent in één keer up to date over de nieuwste producten, kortingscodes en tips & tricks. En het allerbeste? € 2,50 korting als je je aanmeldt!

Wachtwoord vergeten?

Vul hieronder je e-mailadres in. We sturen dan een nieuw wachtwoord naar je.